Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz
Preview Článek Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

31. 1. 2024 21:00 1

Hned na začátek musím všechny čtenáře zklamat, protože v téhle hře NEJSOU žádní pokémoni. Nic proti lovení barevných zvířátek samopalem a jejich krocení u výrobního pásu, ale Enshrouded je přesně ten titul, který spadá do škatulky poctivých stavěcích survivalů. S RPG prvky. S coopem. S příběhem a otevřeným světem. Takže ne do škatulky ale škatule, plné překvapivě chytlavých dobrodružství.

Reklama

První video, které nám tak hrdě prezentovalo svět sužovaný tajemným „Hávem“, vypadalo skvěle. Až moc dobře na to, aby to všechno byla pravda. Kombinace stavění, RPG fíčur, mlácení nepřátel v souls stylu, coop s kamarády a ještě k tomu trocha příběhu? Nemožné. Němečtí vývojáři Keen Games GmbH, kteří si všechno zmíněné vyzkoušeli předem, na nečisto, v sanboxovém Portal Knights (2017), se příležitosti chopili železnou pravicí, aby ukázali, jak moc to umí s krumpáčem i mečem. Ve stejný čas, kdy si to nakráčeli na Steam, jim ale hodlal srazit vaz jeden gigantický nepřítel. Palworld. Jenže tady se jejich cesty vlastně i rozdělují. Palworld drtí nejvyšší příčky prodejů svou bizarností a chytlavým sbíráním pokem…pardon, Palů. Enshrouded si na nic nehraje, vyloží karty na stůl, tak jak je zamýšlí a odvypráví v pohodě, s rukama za hlavou, svůj vlastní fantasy příběh. A ano, funguje to.

Vandrování po světě si užijete do sytosti

Pevné základy Enshrouded stojí na jasných a pochopitelných pravidlech světa. Probouzíte se ve speciální litinové kóji z dlouhého „kryospánku“, voláni hlasem prastarého Plamene, který potřebuje píchnout v boji proti Závoji. Tato prazvláštní hladová mlha je plná odporných oblud, čeho se dotkne, mění v trouchnivějící hromadu hub, roste v ní podivná vegetace a astmatikům v ní doktoři nedoporučují pobývat příliš dlouho. Ostatně, ani zdravý člověk není v bezpečí, včetně bojovníků Plamene. Shroud se rozpíná v hlubokých údolích, v jeskyních a v noci nabírá na síle. Pokud v něm zůstanete, zemřete a v tom lepším případě se proměníte na přerostlou chodící mykózu. Jedinou účinnou obranou je otevřený oheň či světlo. A toho se budete držet.

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz

Vybudováním Oltáře posvátného Plamene si zaberete část území. V tom můžete stavět, lebedit si a držet jej při životě.  V překladu – nelze postavit cokoliv kdekoliv, což může být pro některé neblahou zprávou. Upřímně, i když je svět poměrně velký, osobně mi to nijak nevadilo, a to patřím mezi hráče, kteří milují, postavit si na každém výstrkově rozhlednu. Naráz vydrží aktivní pouze dva Oltáře, tedy dvě vaše základny. Časem, jak Oltáře vylepšujete a postupujete v úkolech, si odemykáte Oltářů víc a dosah jejich prostoru se násobí. Plamen jde také kdykoliv zadusit a své stanoviště jednoduše přestěhovat. Systém Plamene trochu připomíná kostěný dým ve V Rising, kde vám umožňoval schovat se před sluncem.

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz

Pro přežití nepotřebujete nutně jíst ani pít. Nebudete trpět zimou a nemusíte se strachovat, že na dlouhých výpravách pojdete hladem nebo umrznete. Jídlo tu funguje podobně jako ve vikingském Valheimu. Bašta vám dodá dočasné bonusy, zvýší sílu, doplní energii nebo životy. Různé bobule, houby, syrové maso pak můžete dále opékat a tím účinky vylepšit. Podobností se zmíněným Valheimem je tu více a nespočet hráčů pronáší, že Enshrouded je takovým hezčím vikingským dobrodružstvím. Od něj si skutečně bere mnoho inspirace, ale bacha. Kdo si myslí, že tu vodu budou s kamarády brázdit na drakarech, mílí se. Enshrouded je vlastním fantasy světem, se špetkou severské přírody. Valkýry, ruce pryč.

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz

Stavění vaší vysněné 4+1 s kožešinami na stěnách, krbem a knihovnou vás zaručeně bude bavit. Různorodého materiálu je habaděj, má krásný vizuál a propojování ploch vypadá organicky a soudržně. Budovy působí parádně z venku, útulně zevnitř, kdykoliv je můžete rozbořit a přestavět, v přednastavených korpusech stěn vyrážet vlastní díry pro okna nebo dveře (či cokoliv jiného). Kromě hranic prostoru kam dosáhne síla Oltáře Plamene, vás nic moc neomezuje. Žádná statika, žádné počasí, žádné pravidelné vlny nepřátel. Dalo by se namítnout, že takhle to je přeci nuda a chybí nějaký prvek ohrožení. Fandové složitých konstrukcí asi zůstanou pod gigantickou budovou nečinně stát s kladivem a pokrčí znuděně rameny. Ale Enshrouded nudu přemáhá dobrodružstvím a prvkem objevování, který nenechá vaše neposedné boty zaprášené ve skříni.

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz

Vandrování po světě si užijete do sytosti. Věrný oř by se sice šikl, ale toho byste honili po pláních marně. Namísto toho si časem odemknete možnost, vyrobit dva veledůležité nástroje. Glider, tedy osobní wingsuit k plachtění a hák s lanem, na kterém se můžete zhoupnout či přitáhnout ke speciálním ocelovým okům. Taková drobnost překvapivě efektivně dopomáhá k plynulému a zábavnému cestování. Krom toho můžete při pečlivém průzkumu najít a aktivovat portály, mezi kterými se dá teleportovat.

Čaroděj, léčitel, tank…všechno tu je

V Enshrouded časem odtajníte rozmanitý strom dovedností a zaměření vašeho dobrodruha. Můžete se neohroženě chopit meče, štítu a do náruče nebezpečí vlítnout v destičkové zbroji. Nebo natáhnout tětivu, šípy namočit do jedu či hořlaviny a rozstřílet zlobivé houbolidi na smaženici. Čaroděj, léčitel, tank…všechno tu je. Proč tolik zaměřeních? Rozsáhlý svět můžete dobývat sólo, jako drsný vlk samotář, nebo s kamarády. A to až šestnácti na jednom serveru, což není málo. Svatá trojice – Tank, Léčitel a Zabiják se tu nosí a kamarády využijete jak na výpravách do jinak smrtelně nebezpečných oblastí, tak i ve výrobě a stavění. Dovednosti často zlepšují nejen sílu v boji, ale také zocelí vaše svaly při těžbě či sběru surovin. Díky tomu může jeden horlivě kopat minerály, druhý vařit véču a třetí lovit zvěř pro maso. Dokonalá souhra, lepší než manželství. Pomineme ten super pocit, když všichni plachtíte krajinou, jako letka po zuby ozbrojených létajících veverek.

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz

Ale úplně sami ve skutečnosti nikdy nebudete. Kromě vás si pár stovek let pospali ještě další přeživší. NPC postavy, které máte za úkol postupně zachránit. Celkem jich je pět a patří mezi ně například truhlář trpaslík nebo mladá kuchařka. Tyhle pomocníky si můžete přivést do svého obydlí, nebo jim klidně vybudovat vlastní pracoviště, to je na vás. Sama NPC vám budou ráda dávat úkoly, za které získáte speciální předměty, vzácné recepty na materiály (kostěné plochy pro stěny domů, nábytek, lektvary…) a nestydí se vám i povyprávět něco z historie světa.

Enshrouded – první dojmy ze stavěcího survival RPG dobrodružství
i Zdroj: Hrej.cz

Enshrouded není určen náročným architektům. Není ani pro ty, co hledají silný příběh či složitý RPG systém. Ale všechno zmíněné hra nabízí v menší, ucelené, čitelné formě, kterou si zamilujete. Po dlouhé době mohu s klidným svědomím říci, že tenhle předběžák se povedl. Nezbývá než nadšeně vyhlížet nový obsah, protože ten dosavadní nebezpečně rychle zfutrujete, čím víc vás hra nadchne, tím rychleji.

Enshrouded si můžete zahrát právě teď na svém PC, během tohoto roku plánují vývojáři oznámit datum vydání i na PS5 a Xbox Series X/S.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama