Hráčům zatím zůstal Cyberpunk i po refundu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Hráčům zatím zůstal Cyberpunk i po refundu

Hráčům zatím zůstal Cyberpunk i po refundu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 1. 2021 22:05 1
Reklama

Značně neobvyklá situace nastala v případě vrácení peněz za koupi kontroverzního RPG Cyberpunk 2077. Společnost CD Projekt RED totiž vzniklým problémům s nepříliš dotaženými konzolovými verzemi hry čelila velmi otevřenou politikou refundů. Uznávala tak prakticky jakoukoliv žádost o vrácení peněz, a to i v případě fyzických verzí her, pokud byla odeslána před 21. prosincem. Server Vice nyní zjistil, že v takovém případě hráčům zatím kopie zůstala.

Oficiálně to tak logicky být nemá. V objednávkovém formuláři, skrze který se majitel fyzické verze hry mohl přihlásit k vrácení peněz, musel zaškrtnout políčko kterým se zavázal odeslat hru zpět výrobci. Reálně by ale takový proces byl velmi komplikovaný a po zákaznících zatím nikdo tento proces nevyžaduje. Alespoň dle rozhovorů s několika z nich.

Jeden z hráčů se dokonce podělil o svou zkušenost se sběratelskou verzí hry. CD Projekt mu sice přímo na PayPal účet vrátil 270 dolarů (v přepočtu zhruba 5800 českých korun), zákazník známý jako Steve si ale kompletní produkt včetně hry ponechal. V podstatě zadarmo tak nyní vlastní sošku, řadu bonusů včetně artbooku a podobně.

Ještě zajímavější je situace v případě hráčů, kteří si konzolovou verzi hry koupili jako klíč skrze obchody třetích stran. I v tomto případě, pokud zákazník dokázal regulérní vlastnictví hry (v praxi CD Projekt vyžadoval fotografii, na které zákazník opsal unikátní kód žádosti a přiložil jakýkoliv důkaz o koupi), studio peníze vrátilo. Vzhledem ke komplikované povaze celé transakce ale uživatelům konzolí digitální kopie hry na účtě zůstala a je plně funkční. Mimochodem, studio vedle vrácení peněz nabízelo i variantu klíče určeného pro PC, kde hra obecně funguje výrazně lépe. Někteří hráči tak v současnosti vlastní za jednu cenu obě dvě verze hry.

To samozřejmě neznamená, že jde o konečný stav, CD Projekt se ale zatím k celé situaci nevyjádřil. Je otázkou, jak problém řešit, z logistického hlediska by byl sběr (nebo následné vymáhání) jednotlivých kopií od zákazníků nesmírně komplikovaný. Tyto diskové kopie by navíc byly prakticky nepoužitelné a musely by se s nejvyšší pravděpodobností skartovat. Prosincové refundy také zatím nebyly vyřízeny stoprocentně, někteří hráči, kteří o něj zažádali, budou na své peníze muset dle studia počkat až do února nebo března.

Výše zmíněná tvrzení potvrzují i čeští uživatelé. Víme jak o navrácení konkrétní částky utracené za kopii hry u jednoho z místních distributorů, tak odeslání Steam klíče. V druhém případě zatím uživatel vlastní i původně zakoupenou verzi pro PlayStation 4. Žádali jste také o vrácení peněz za fyzickou verzi Cyberpunku? Jak jste dopadli?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama