FIFA Pointy si už v Belgii nezakoupíte
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka FIFA Pointy si už v Belgii nezakoupíte

FIFA Pointy si už v Belgii nezakoupíte

Marek Selinger

Marek Selinger

31. 1. 2019 10:07 3
Reklama

Star Wars Battlefront 2, Need for Speed Payback, ale i třeba Shadow of War. A v neposlední řadě i série FIFA. Už vám je asi jasné, kam míříme. Ano, otázka mikrotransakcí a lootboxů čířila stojaté vody herního byznysu již před více než rokem, nicméně to neznamená, že by se celá problematika dále neřešila.

Ono je tomu spíše naopak, jak dokládají i poslední zprávy z Belgie. Zdejší úřady totiž dosáhly toho, že EA přestane na tamějším území nabízet možnost, aby si hráči si za reálné peníze mohli koupit tzv. FIFA Pointy. Ty jsou důležitým prvkem režimu Ultimate Team, který stojí na kupování balíčků s hráči, kdy ale před jejich otevřením nevíte, jaké konkrétní fotbalisty bude balíček obsahovat. Belgičtí hráči můžou nakupovat FIFA Pointy ještě dnes, pak tato šance skončí napříč všemi platformami. Samozřejmě to neznamená, že by pak nemohli nadále hrát Ultimate Team, jen si budou muset vystačit s vydělanou in-game měnou tak, jak ji získají během hraní zápasů. Což je v měření s ostatními může částečně znevýhodnit.

K situaci se samozřejmě vyjádřilo i samotné EA, které se za celou situaci hráčům omluvilo a potvrdilo, že rozhodnutí bylo učiněno po dlouhých diskuzích s příslušnými orgány. Nicméně s výsledkem celého jednání určitě není společnost spokojena: „Zatímco provádíme daná opatření, musíme prohlásit, že s názory belgických úřadu [že lootboxy jsou gamblerství – pozn. redakce] se jako EA neztotožňujeme. Nadále budeme pracovat na vyjasnění celé situace,“ stojí mj. v prohlášení Electronic Arts.

V celém případě asi úplně nejde o finanční zisky z jedné menší evropské země (byť relativně bohaté, Belgie má 11. nejvyšší hodnotu hrubého domácího produktu v celé Evropě), spíše by se mohlo jednat o precedent, jenž by mohl vést k obdobným opatřením v dalších zemích. A to už by peněženku EA mohlo pořádně zabolet. Zvláště když vezmeme v úvahu, že zisky z lootboxů a mikrotransakcí činily v případě EA v roce 2017 něco okolo miliardy amerických dolarů.

Co na celou situaci říkáte vy? Souhlasíte s rozhodnutím belgických úřadů, nebo by měly mít společnosti volnou ruku v tom, co nabízejí hráčům? Dejte nám vědět do diskuze.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama