Cenzura Agony možná zůstane i na počítačích
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Cenzura Agony možná zůstane i na počítačích

Cenzura Agony možná zůstane i na počítačích

David Plecháček

David Plecháček

28. 5. 2018 14:02 16
Reklama

Agony by mělo být na hony vzdálené hře, která nevzbudí zájem a kontroverzi. Naopak, Agony na kontroverzi staví, čímž si vysloužilo i zájem ostatních. Bylo tak trochu zvláštní a překvapivé, když jsme se dozvěděli, že na konzolích bude cenzurované, stejně jako na PC, kde ale určité scény upraví následný patch a cenzurované by poté nebyly. Minulý čas je ale na místě, protože z alternativních plánů za dramatických okolností sešlo.

Agony se muselo cenzuře podvolit, neboť potřebovalo rating M od komise ESRB. Tato cenzura se ale musí týkat všech platforem, nejen konzolí, kvůli nimž M vývojáři potřebovali, a právě proto musí být cenzurovaná verze i na Steamu. Tento fakt není ničím novým, ostatně zástupci Madmind Studios to už v minulosti komentovali na stránkách Kickstarteru, kde projekt započal.

Následkem těchto kroků měl být na PC patch, který do hry inkriminované pasáže vrátí. Mnoho hráčů, i podle zástupců studia, se poté rozhodlo, že si Agony zakoupí raději právě tam. Jenže se ukázalo, že i tak pravděpodobně narazí. S blížícím se datem vydání totiž reálně hrozí, že tento patch nikdy nevyjde. A to by byla pro backery, kteří už změnili preferovanou platformu, nebo hráče, kteří změnili předobjednávku, tvrdá rána.

Stejně jako my, i Madmind používají pro komunikaci s fanoušky externí aplikaci Discord. Tam se výkonný ředitel Tomek Dutkiewicz vyjádřil v tom smyslu, že to je buď patch, nebo život studia. Patch byl podle všech informací připravený k distribuci, ale pak přišla zpráva, že jeho vydání bude znamenat zákaz prodejů hry a ruku v ruce s tím i konec studia Madmind. Jestli se situace vyřeší, není zřejmé.

Na druhou stranu je potřeba hovořit konkrétně. Nejvíc zcenzurovaný je konec, respektive dva z možných závěrů, a několik drobností, které je možné vidět po samotném dokončení hry. Nic jiného. Jak Dutkiewicz podotýká, volba "nakonec hru kvůli těmto tahanicím nekoupit" je na hráčích, ale podle všeho je unáhlená. A především za nastalou situaci studio nemůže. Ale na to někteří možná nebudou hledět. Každopádně jsme na Agony zvědaví. Hra vychází na PS4, Xboxu One a pochopitelně i na PC už 29. května, čili zítra.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama