Týden po vydání je H1Z1 free-to-play
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Týden po vydání je H1Z1 free-to-play

Týden po vydání je H1Z1 free-to-play

David Plecháček

David Plecháček

9. 3. 2018 10:37 9
Reklama

Můžu vám prozradit předem, že ani dnes se nevyhneme populární tématům v podobě battle royale her. Omlouváme se, víme, že v poslední době je v našem slovníku více používané battle royale než například RPG nebo FPS a strategie. Ale PU’s Battlegrounds a Fortnite jsou hegemony těchto měsíců a sledovat jejich souboj je v jistém slova smyslu dramatická podívaná. A do toho tu jsou tací, kteří se mezi ně chtějí vklínit.

Není to tak dlouho zpátky, kdy se na výsluní vyhřívalo H1Z1. Hra se sice nikdy netěšila takovému zájmu médií, na druhou stranu se ale jednalo o stálici, která se den za dnem držela mezi nejhranějšími hrami na Steamu. S příchodem dvou výše zmíněných her se ale situace rapidně změnila – zájem o battle royale část H1Z1 rychle opadl a v současnosti takříkajíc bojuje o přežití.

Počet hráčů se propadl přibližně o 90 procent, a H1Z1 pravidelně hrají jednotky tisíc nejzarytějších fanoušků. Jediné východisko vývojáři hledali v tom vypustit hru z předběžného přístupu – a tak se také stalo. Mnozí tento stav ale popisují DoA, dead on arrival, čili že hra byla mrtvá už v době, kdy vyšla. Vývojáři se ale stále brání a snaží se bojovat. Počet souběžně hrajících hráčů je prý jen jedno číslo, počet reálných uživatelů se ale prý zdvojnásobil.

Tento boj vyústil v netradiční situaci, kdy se hra celé tři roky v předběžném přístupu prodávala za peníze, ale týden po vydání se přerodila ve free-to-play titul. Slyšíte dobře. H1Z1 je zdarma. Kompletně. Vývojáři tak evidentně chtějí navázat na čím dál více populární Fortnite, jemuž právě nejoblíbenější cena (zdarma) pomohla k tomu, aby se dostal na výsluní a v mnohém předešel samotné Battlegrounds PlayerUnknowna.

Generální Manažer studia Daybreak, které H1Z1 spravuje, ale vyzývá hráče, kteří si hru v nedávné době koupili, aby zažádali o vrácení peněz. Jejich nárok by tak měl být vyslyšen. Lidé, kteří ale přeci jen své peníze do hry investovali, dostanou speciální in-game předměty v hodnotě od 30 do 50 dolarů.

Vyjma toho H1Z1 čeká i vlastní Pro League. Která multiplayerová hra nemá svou esport ligu, jako by nebyla. H1Z1 Pro League ale byla oznámena už v říjnu, nově ale známe datum prvního souboje. Pokud vás tato část herního průmyslu zajímá, zakroužkujte si v kalendářích 21. dubna. I s esportem prý souvisí změna platebního modelu. Přechodem na free-to-play se samozřejmě v jistém ohledu sníží zisky z prodeje hry, ale nové oznámení by mohlo ke hře přilákat více profesionálních hráčů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama