„Vedení řeklo, že THPS už nikdo nechce"
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka „Vedení řeklo, že THPS už nikdo nechce"

„Vedení řeklo, že THPS už nikdo nechce"

David Plecháček

David Plecháček

12. 1. 2018 11:10 6
Reklama

Logickou cestou bychom došli k tomu, že nejoblíbenějšími sportovními hrami musí být zákonitě nějaký sport, který sledují masy diváků. Například FIFA. Mezi hegemonii fotbalů, basketbalů nebo hokeje se ale v minulosti dokázali vklínit i hry s relativně úzkým vyhraněným publikem. Své by o tom mohl povědět třeba Tony Hawk.

Série, které Tony Hawk propůjčil své jméno, patřila v minulých letech mezi nejpopulárnější vůbec. Je skoro až s podivem, kolik hráčů vlastně Tony Hawk's Pro Skater zná a kolik z nich s ní má osobní (veskrze pozitivní) zkušenost. Dnešní doba jim ale příliš nepřeje – naposledy, když se série pokusila o návrat, to dopadlo přímo katastrofálně. Čí je to vlastně chyba? Znamená to, že podobné hry jsou za zenitem?

Nekvalitu hry přisuzujme čemukoliv jinému, jen ne tomu, že základ hry by už v dnešních dnech nikoho nebavil. Viňme studio, nízký rozpočet, cokoliv. Jeden z designérů bývalých her Tony Hawk's Chris Rausch ale viní především ty nahoře. To prý oni si řekli, že hráči vlastně nic takovéhu už nechtějí.

„Já si myslím, že Tony Hawk 5 situaci na nějaký čas zpečetil, což je škoda, protože hráči, kteří by jej chtěli, tam venku stále jsou. Prodalo se ho sice dost, více než dílu Shred, ale když jsem o hře slyšel poprvé, měla se prodávat za 20 dolarů. Někdy časem se ale rozhodli, že to vydají krabicově a naúčtují si padesát,“ popisoval situaci dílu z roku 2015 člověk, který sám stál za vývojem těch nejlepších dílů série.

„To zdražení bylo dalším hřebíčkem k pošramocení reputace hry. Hráči by byli shovívavější, kdyby stál tenkrát THPS5 o něco méně, ale myslím, že to byl přesně ten případ, kdy bylo jasné, že na hru čeká spousta fanoušků, a vy víte, že chtějí víc a přesto jim dáte něco, co za tu cenu nestojí. A následně se dle výsledku ti s kravatami rozhodli, že vlastně neexistuje dostatečně velká základna pro skateboardové hry. Jenže ona existuje, ale chce něco lepšího, něco, co za to bude stát,“ dodal závěrem.

Místo Tonyho Hawka se tak musíme spokojit se hrami, jako je vznikající a nadějně vypadající Session. Nebo spoléhat na EA a doufat, že nesdílí stejný názor jako Activision a že alespoň oni pořádně oživí svou sérii Skate. Nebo čekat na to, s čím přijde sám Tony Hawk – ale tentokrát už bez Activisionu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama