Autor zveřejnil příběh 3. epizody Half-Life 2
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Autor zveřejnil příběh 3. epizody Half-Life 2

Autor zveřejnil příběh 3. epizody Half-Life 2

David Plecháček

David Plecháček

25. 8. 2017 11:28 13
Reklama

K následující zprávě se každý zachová jinak. Někdo začne určitým způsobem slavit, jiný pro změnu zapálí svíčku a bude truchlit. Poselství je ale jasné – pokud někdy existovala naděje, že Half-life 3 vyjde (alespoň formou třetí epizody), po dnešku už bychom nenašli možná ani jiskřičku. Plamínek se povážlivě tenčil, až téměř uhasl.

Je to vážně depresivní, když se nad tím takhle zamyslíte. Série, která byla vždycky úspěšná. Série, jejíž završení by bylo úspěšné nehledě na to, jakých by dosahovalo kvalit. Přesto i původní scénárista nevěří tomu, že by k jejímu zhotovení kdy došlo, a tak se rozhodne se svými fanoušky alespoň rozloučit alespoň hrubým scénářem, jak by se věci vyvinuly. V takové chvíli musíte být buď slávychtiví, nebo spíše tak moc zoufalí. Otázkou je, co je lepší.

Pokud je Marc Laidlaw slávychtivý, na jednu stranu nám kleslo mínění o člověku, který celý svět vytvořil a stal se tak jednou z legend Valve, pokud ne a je naopak zoufalý, kleslo nám mínění o celém Valve. A především by to dokládalo, jak moc je mu celé série ukradená. Teď už je nicméně jasné, že pokud někdy nějakým zázrakem pokračování, které se stalo internetovým memem více než hrou, vyjde, nebude v takové podobě, v jaké jej Laidlaw zamýšlel.

Celý přepis si můžete přečíst skrze NeoGAF, ale původně se text objevil na stránkách samotného autora. Asi se nebudete divit, když vám v tuto chvíli řeknu, že jsou nedostupné. Je psán formou vzkazu od samotného Gordona Freemana, který se omlouval, že se odmlčel na tak dlouhou dobu a retrospektivně vypráví o tom, co ve třetí epizodě zažil.

Zažil toho poměrně dost. Smrti Eliho Vance navzdory, Gordon se spolu s Alyx vydali na Antarktidu, na níž měli hledat záhadnou loď Borealis. Ta by podle všeho měla odboji poskytnou potřebnou sílu k tomu, aby silám Combine vzdoroval. Cesta přes zmrzlé pláně však byla zdlouhavá, a když dvojice dorazila na místo, kde měla loď stát, našla pouze základnu nepřátel.

To byl samozřejmě v první chvíli šok, neboť údajná zbraň potřebná ke zničení Combine v jejich rukách nemohla znamenat nic dobrého. Jenže jak později vyšlo najevo, Borealis umí cestovat v prostoru a především v čase, a tak Combine pouze čekali na její „přílet“. A s nimi nyní čekali i Gordon a Alyx. Nic ale nešlo tak hladce, takže se čekání po chvíli odehrávalo ve vězeňské cele. V ní ale byla i Judith Mossman, na základě jejíž koordinátů se na Antarktidu ústřední postavy vydaly.

Ačkoliv Alyx Judith vinila ze smrti svého otce, nakonec zvítězil vyšší princip a spory se odsunuly na později. Společnými silami všichni nalezli možnost, jak přivolat loď. Jenže hrdinové nebyli jednotni v tom, jak s ní naložit. Zničit ji a nedat zbraň do rukou Combine, nebo jí zkusit uchovat a využít její moc pro sebe? Loď, na níž opravdu podle všeho pracovala společnost Aperture Science z Portalu, se nakonec opravdu objevila a hrdinové se konečně nalodili.

„Loď se objevila jen na krátký čas. Bylo pozdě, aby se k nám přidaly jednotky odboje, které se k boji proti Combine připojily o několik minut dřív,“ popisuje své zážitky sám Gordon. „Co se ale stalo pak, lze těžko vysvětlit. Ovládali jsme loď, její energetické zdroje, navigační centrum, kontrolní místnost. Ukázalo se, že tým, který na lodi pracoval, dokázal vytvořit kolem lodi pole (Bootstrap Device), které umělo cokoliv přítomné uvnitř přenést kamkoliv jinam. Nebylo potřeba žádných portálů nebo čehokoliv jiného. Ale nikdy to zařízení netestovali. V době první invaze na Zemi ale zaútočili mimozemšťané a tak se vědci rozhodli loď odeslat na nejodlehlejší místo, které znali – na Antarktidu.“

Jenže nevěděli, že touto cestou se Borealis přesune i v čase. A loď se stále přesouvala. Evidentně navštěvovala i jiné světy a dimenze. Judith ale chtěla přijít na možnost, jak loď dopravit k odboji. Alyx naopak věřila, že jedním z těchto světů je svět Combine, přičemž by byla schopna loď využít svým způsobem. Došlo ke sporu, který se Alyx rozhodla vyřešit radikálně – zastřelila Judith a zbyl jediný plán.

Gordon s Alyx se rozhodli a opravdu veřili, že loď posílají do světa Combine. Jenže zasáhl božský G-Man. Tentokrát však nemluvil ke Gordonovi, ale ke své staré známé Alyx. Se slovy, že musí jít s ním Alyx opravdu odešla a nechala Gordona napospas svému osudu a jisté smrti. V té chvíli ale Freeman prohlédl. Viděl z tzv. Dysonovy sféry (se kterou přišel vědecký autor Freeman Dyson), že vybuchující loď svět Combine jen polechtá. „Viděl jsem naší nejsilnější zbraň, jak si ani neškrtla, a jen sebe samu zničila,“ popisuje Freeman. Ale ani Gordon nezůstal sám. Zachránili ho Vortigaunti, kteří pomocí svých schopností Freemana vytáhli a přenesli do bezpečí.

A to by byl prý konec. Uf, je to venku. Jinými slovy, opět by hra skončila cliffhangerem a my bychom se nedozvěděli, jak to celé skončí, kdo je G-Man a další, další odpovědi na naše letité otázky. Byli bychom ale přeci jen o něco blíž. 

Malé varování. Pokud se pustíte do čtení originálu, najdete v něm pozměněná jména. Například Gordon Freeman vystupuje jako Gertrude Fremont, pravděpodobně kvůli potenciálním soudním přím. Přesto se ale nejedná o žert. A apríl je také ještě daleko. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama