Yooka-Laylee se zbaví kontroverzního dabéra
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Yooka-Laylee se zbaví kontroverzního dabéra

Yooka-Laylee se zbaví kontroverzního dabéra

Pavel Makal

Pavel Makal

24. 3. 2017 14:20 25
Reklama

Přestože byly 3D skákačky dlouho právem považovány za téměř mrtvý žánr, loňský úspěch vynikajícího remaku prvního dílu série Ratchet & Clank ukázal, že v pořádném zpracování mají pořád co nabídnout. Pamětníci první generace PlayStationu se nyní těší na remaster původní trilogie Crash Bandicoot, v přípravě je ale také velmi slibný titul Yooka-Laylee, o němž vás pravidelně informujeme a také jsme si o něm obsáhle povídali v minulém podcastu. Dnešní zpráva je ale poněkud kontroverzního charakteru.

Vývojáři hry ze studia Playtonic Games se totiž rozhodli odstranit ze hry hlas oblíbeného YouTubera Jona Jafariho, který vystupuje pod přezdívkou Jon Tron. Důvodem tohoto kroku jsou Jafariho nedávné výroky na téma etnicity, imigrantů a nacionalismu. Jafari v minulosti založil show Normal Boots, jeho vlastní kanál má přes tři miliony odběratelů. Jeho názory na to, že se mexičtí imigranti pokoušejí ovládnout části Spojených států, se nejprve objevily na Twitteru, následně se ale v podobném smyslu vyjádřil i ve svých videích.

Jeho zapojení do projektu Yooka-Laylee započalo před dvěma lety, kdy se zmínil, že je velkým fanouškem hry Banjo-Kazooie, duchovního předchůdce aktuálně vyvíjené hry od studia Playtonic. Vývojáři jej následně pozvali, aby nadaboval jednu z vedlejších postav, ve světle současných událostí se ale rozhodli, že jej ze hry zcela odstraní. V prohlášení pro server Gamesindustry.biz stojí, že si studio všimlo výroků Jona Jafariho poté, co byla hra dokončena.

„Jon Tron je tvůrcem kvalitního videoobsahu, s nímž jsme původně před dvěma lety s radostí spolupracovali a zapojili ho do naší hry jako dabéra. Ve světle jeho aktuálních osobních názorů jsme se ale rozhodli jeho podíl ze hry odstranit pomocí budoucího obsahového updatu. Rádi bychom zdůraznili, že nijak nepodporujeme Jonovy názory a že on sám jako externí přispěvatel žádným způsobem nereprezentuje společnost Playtonic. Naše studio podporuje diverzitu ve všech oblastech a touží vyvíjet hry, které si bude moci užít každý. Z toho důvodu litujeme jakéhokoli spojování s něčím, co by mohlo naše publikum omezit ve 100% vychutnání našich virtuálních světů.“

V době psaní tohoto článku je již známa i Jafariho reakce. YouTuber se k situaci vyjádřil v příspěvku na Twitteru, kde uvedl: „Je škoda, že mě Playtonic odstranili z Yooka-Laylee, ale rozumím jejich rozhodnutí. Přeji jim hodně úspěchů s vydáním hry.“ V poslední době je to už několikátý podobný případ. Populární YouTuber PewDiePie byl v nedávné minulosti obviněn z podpory neonacismu, v důsledku čehož s ním ukončila spolupráci společnost Disney. Pobouření vyvolal i zdánlivě nevinný tweet novináře Colina Moriartyho, který následně odešel z projektu Kinda Funny.  

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama