Spor o značku Duke Nukem je vyřešen
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Spor o značku Duke Nukem je vyřešen

Spor o značku Duke Nukem je vyřešen

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

25. 5. 2015 13:43 6
Reklama

Kolem značky Duke Nukem bylo v posledních letech živo především co se soudních sporů týče, než aby se hovořilo nějakém dalším "Dukenovi". Ten snad definitivně poslední byl uzavřen koncem minulého týdne a pojil se s neoprávněným nakládáním se značkou ze strany 3D Realms a vývojářů z týmu Interceptor (tvůrci remaku Rise of the Triad). Tou naštvanou stranou sporu byla firma Gearbox, které práva na Dukáče aktuálně patří.

Celý spor byl nakonec vyřešen dohodou, v níž stojí, že pokud má pokračovat vývoj nedávno oznámené akce Duke Nukem: Mass Destruction, o níž se starají právě lidé z Interceptoru a 3D Realms/Apogee, tak je nutné si zajistit práva na značku ze strany Gearboxu. To pochopitelně nebude úplně zadarmo, ale ve vyjádření smířčí komise je na druhou stranu výslovně uvedeno, že musí být pamatování na původního tvůrce značky takzvanou zpětně nákupčí doložkou. Právničinu neumíme, tudíž nás nekamenujte za případnou špatnou teminilogii, nicméně výsledek je následující.

Gearbox vlastní práva na značku Duke Nukem a přes to nejede vlak.

3D Realms/Apogee si totiž v rámci toho, že prodali značku Duke Nukem Gearboxu, vymohli speciální práva na podíl z příjmů za prodej Duke Nukem her. Pokud by dané příjmy klesly (nebo naopak stouply) nad určitou mez (v dokumentu ze zápisu z daného jednání se nejčastěji operuje s hranici jednoho a pěti milionů dolarů za rok), může dojít k různým machinacím kolem možnosti odkoupit značku Duke Nukem zpět. Pokud by takzvané "royalties" neboli podíly z prodaných kusů celkově překročily v jakémkoliv bodu trvání smlouvy 20 milionů dolarů, značka připadně kompletně Gearboxu a veškeré právní legrace kolem ní budou smeteny ze stolu. Existuje ale i druhá varianta, kdy se právě tyto příjmy nepřehoupnou přes částku 175 tisíc dolarů (klidně ve formě akcií). V takovém případě si mohou 3D Realms snížit cenu IP Duke Nukem o 5 procent každý rok, celkově však nejvíc o čtvrtinu původní ceny. Proti tomu se Gearbox může bránit tím, že vydá další Duke Nukem hry, které pokryjí tento výpadek příjmů a dorovnají chybějící peníze zpětně. Uff.

Výsledek je každopádně takový, že Gearbox vlastní práva na značku Duke Nukem a přes to nejede vlak. 3D Realms / Apogee pak mohou vytvářet hry s Duke Nukem v názvu a dokonce si mohou vyjednat i zvláštní podmínky propůjčení licence, ale nikdy nesmí jednat na vlastní pěst. A pokud by se do celého procesu chtěl zapojit ještě někdo jiný, například kdyby Nintendo chtělo udělat Duke Nukem hru, musí nejprve jednat s Gearboxem. Takže tak!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama