chyby-dark-voidu-a-bionic-commanda
Novinka Chyby Dark Voidu a Bionic Commanda?

Chyby Dark Voidu a Bionic Commanda?

Ondřej Švára

Ondřej Švára

20. 9. 2011 06:26 1
Reklama

Velmi zajímavý rozhovor vedli kolegové z Joystiqu s Keiji Inafunem, bývalým důležitým mužem Capcomu a designérem Mega Mana. Když měl vysvětlit, proč ve světě neuspěly dvě originální značky Bionic Commando a Dark Void, nechal nás nahlédnout pod pokličku japonské profesní mentality a naznačil, proč je v zemi vycházejícího slunce tolik first party studií a proč si tamní společnosti svoje hry nejraději vyrábí i distribuují samy.

Chyby Dark Voidu a Bionic Commanda?
i Zdroj: Hrej.cz

"Víte, když u nás na jedné hře spolupracují dvě firmy, každý čeká potíže, protože se dřív nebo později začnou navzájem obviňovat z jakýchkoliv chyb, i těch nejmenších. A to jenom uvnitř Japonska. A teď si představte, jak asi může fungovat spolupráce napříč celých světem, kdy západní firma tvoří hru a japonská ji má distribuovat," říká Inafune. Vysvětluje tím, proč nakonec z her Bionic Commando (Švédsko) a Dark Void (USA) vyšly komerční propadáky, které se nelíbily ani lidem ani kritice. "Prostě opět nefungovala komunikace. Stalo se přesně to, co se děje mezi firmami v Japonsku," konstatuje vývojář.

Do kontrastu dává například hru Dead Rising, kterou si Capcom vyvíjel interně. "Na začátku jsem lidem řekl, ať se navzájem neobviňují. Ať prostě pracují nejlépe jak mohou a ono to půjde. A hra se povedla. Měla úspěch po celém světě," vzpomínáKeiji Inafune. Dnes jako mnoho elitních vývojářů utekl za alternativou a skrz svá dvě nezávislá studia vyvíjí hry pro mobilní telefonu. A když se doslechl, co se v Capcomu rok od jeho odchodu zase děje, je rád je pryč. Prý se všechno vrátilo do starých kolejí. Jeden vývojář v rámci pracovní doby vyčítá druhému, co dělá špatně...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama