zakladatele-harmonixu-zaluji-viacom
Novinka Zakladatelé Harmonixu žalují Viacom

Zakladatelé Harmonixu žalují Viacom

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

21. 12. 2010 12:11
Reklama

Nedávné spekulace o prodeji studia Harmonix, které stojí za sérií Rock Band (recenze třetího dílu), dnes opepřila další zajímavá zpráva. Redaktoři serveru GamaSutra zjistili, že skupina někdejších majitelů akcií Harmonixu vede v USA soudní spor s Viacomem – společností, která Harmonix v roce 2006 koupila. Mezi žalobci jsou i zakladatelé Harmonixu Alex Rigopulos nebo Eran Egozy, a další lidé, kteří vložili své prostředky do firmy krátce po jejím založení. Během transakce, která přišla Viacom na 175 milionů dolarů, byly dohodnuty i určité "výkonnostní bonusy", podle nichž měli původní majitelé dostat ještě další kulaté sumičky: konkrétně 3,5 násobek částky, o niž překročí zisk 32 milionů dolarů (tzn. např. při zisku 34 milionů dolarů by dostali 7 milionů) v roce 2007, podobné podmínky platily i pro výdělky z roku 2008.

V době akvizice byly hudební hry na vzestupu a úspěch prvního Rock Bandu byl obrovský. První Rock Band prodal během prvního měsíce na trhu 382 tisíc kopií a celkově překročil v prodejích hranici jedné miliardy dolarů. Viacom zaplatil za rok 2007 původním majitelům Harmonixu 150 milionů dolarů, za rok 2008 už ale nic. Spor o výši finančního vyrovnání je ale ještě tou jednodušší částí k řešení – řešit se bude také obvinění, že s ohledem na potenciální obrovskou výši plateb za rok 2008 Viacom hledal cesty, jak snížit zisky, a například obešel možnost snížit distribuční poplatky EA a vyjednal si místo toho benefity pro sebe. Zástupci Harmonixu věří, že se během jednání s Viacomu s EA nabízela možnost zvýšit profit série Rock Band, kterou Viacom nevyužil, ale dohodl se s Electronic Arts na jiné kompenzaci – EA tak například kupovali reklamu na MTV (provozované Viacomem). Součástí žaloby je pak ještě spor o 13 milionů dolarů na podmíněném účtu, který byl založen v době, kdy Viacom Harmonix kupoval, a měl sloužit k řešení soudních sporů a vyplácení odškodného v případech porušení autorských práv. Žalobci tvrdí, že Viacom s penězi nenakládal v souladu s podmínkami a těchto 13 milionů dolarů by tedy mělo být uvolněno akcionářům Harmonixu.

Výsledek soudního sporu bude zajímavý nejen s ohledem na případné finanční vyrovnání obou společností, ale může výrazně ovlivnit také případný prodej studia Harmonix – vyjednávací pozici Viacomu nejistota případné další úhrady rozhodně neprospívá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama