zazdeni-stvoritelu-okami-v-kreditech-wii-portu
Novinka Zazdění stvořitelů Okami v kreditech Wii portu

Zazdění stvořitelů Okami v kreditech Wii portu

sleepless.

sleepless.

2. 5. 2008 13:45 1
Reklama

Wii port božského titulu Okami neobsahuje v závěrečných titulcích jména vývojářů z již rozpuštěného týmu Clover Studio, kteří stvořili původní PS2 verzi. Všimnul si toho hlavní designér Okami Hideki Kamiya a na blogu svého nového týmu Platinum Games k tomu sepsal sáhodlouhý komentář, v němž vysvětluje, proč mu to vadí, potažmo proč je tak důležité, aby v závěrečných titulcích/kreditech Wii verze Okami byl odkaz na tvůrce původní PS2 hry.

„Netuším, proč bylo pásmo se jmény zaměstnanců na konci hry vyškrtnuto…  Co si o tom myslíte? Nejsem zklamaný, protože moje jméno ve hře není. I když samozřejmě my všichni jsme na naše dílo pyšní. Všichni chceme vstát a říci ‘Tohle jsem dělal já‘. Ovšem mnohem důležitější je, a to mě extrémně zklamalo, fakt, že spolu se závěrečnými titulky ze hry zmizely všechny naše myšlenky, osobní vzkazy a emoce, které jsme do těch titulků vložili,“ vysvětluje Kamiya své zklamání.

Zbytek Kamiyova postu se zabývá vysvětlováním důvodů, proč si vlastně vývojáři z bývalého studia Clover dávali se závěrečnými titulky ve svých hrách (v případě Kamiy to jsou Resident Evil 2, Viewtiful Joe, Devil May Cry a další) takovou práci, co v nich chtěli hráčům sdělit atd… Běžte a přečtěte si to celé, stojí to za to, vážně!

Kamiyovo odůvodňování však nehraje ve výsledku žádnou roli. Podstatný je fakt, že prostě jeho jméno a jména všech jeho spolupracovníků v závěrečných titulcích Wii portu Okami chybí, což není fair. Kdopak je za to odpovědný, byl to příkaz shora, čili od lidí přímo z Capcomu, nebo to spadá na triko vývojářům z Ready at Dawn Studios, kteří Okami proWii portovali? Odpověď na tuto otázku nabídl komunitní manažer v Capcomu Seth Killian v tomto postu:

„Kredity byly ze hry vyřazeny, protože měly podobu předrenderovaného filmečku, který obsahoval logo týmu Clover. No a my nemáme právo použít logo Clover ve hře, s níž neměl tento tým přímo nic společného. Také jsme neměli k dispozici zdrojový soubor videa s kredity, takže jsme nemohli ani odmazat logo Clover.“

Jak se zdá, stojí za nezmíněním skutečných tvůrců Okami ve Wii verzi nějaká hloupá právní norma, která by se samozřejmě dala nádherně obejít, či jinak vyřešit, jen kdyby k tomu byla ze strany Capcomu snaha. O to víc je tento problém palčivý, že je Okami tak skvělá hra a její tvůrci si zaslouží veškerou možnou slávu za to, že ji stvořili.

Není to poprvé, kdy nebyli tvůrci, či spolutvůrci hry v kreditech na konci uvedení. Bůhví kolika her se to týká, protože spousta „poškozených“ o tom vůbec neví, nebo se neozve. Nicméně na podzim minulého roku se kupříkladu zaměstnanci už zrušeného týmu Rockstar Vienna zlobili za to, že jejich jména neproběhla v kreditech na konci Manhunt 2, na jehož produkci se údajně podíleli. U takovýchto situací si člověk nemůže říci, že se to prostě občas stává. Tohle jsou nedorozumění, která hraničí s prasárnou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama