sony-a-harmonix-podporily-videoherni-archiv
Novinka Sony a Harmonix podpořily videoherní archiv

Sony a Harmonix podpořily videoherní archiv

sleepless.

sleepless.

26. 11. 2008 21:32
Reklama

Pavel ve svém komentáři před několika dny jasně vyargumentoval, proč by videohry a vše s nimi spojené mělo být archivováno a uchováváno pro další generace. Rovněž naznačil způsob, jakým by to mohlo fungovat a konkrétně zmínil, že by ke zřízení potřebných institucí bylo třeba zapojení samotné tuzemské vývojářské obce. A důkazem, že to není jen myšlenka utopická, ale taková, která stojí minimálně za pokus o realizaci, je společná aktivita dvou britských institucí – Národní mediální muzeum a Univerzita Trent v Notthinghamu.

Obě se společnými silami se snaží vytvořit Národní videoherní archiv, jehož základy začaly budovat letos v září. No a mezi prvními přispěvateli  a podporovateli této zajímavé aktivity z řad vývojářů/vydavatelů jsou společnosti Sony a Harmonix. Prvně jmenovaná věnovala pro účely NVA úplně první model kamerky EyeToy, která ve svých dvou prozatímních verzích pohání celou řadu komerčně úspěšných PlayStation her. Lidé z Harmonixu byli rovněž štědří a pro účely NVA obětovali první prototypy bicích a kytary pro svůj hudební titul Rock Band.

Samozřejmě musela být aktivita obou dárců náležitě okomentována. Mike Haigh z londýnského Sony studia to komentoval slovy: „Měli jsme pocit, že prototyp EyeToy kamery je perfektní volba nejenom proto, že představuje skutečně revoluční herní interface, ale také zastupuje moment v herní historii, kdy se celá skupina lidí vůbec poprvé začala (kvůli kamerce) hraním zabývat a bavit.“

To komunitní manažer Harmonixu Sean Babtiste se ve svém komentáři držel zkrátka a namísto objevování důležitosti svého daru ozřejmil, proč Harmonix vůbec tuto aktivitu podporuje: „Harmonix si uvědomuje, jak důležité je dokumentovat a schraňovat historii tohoto rapidně se rozvíjejícího průmyslu.“

A má pravdu chlapec. Snad National Videogame archive ukáže cestu ostatním podobným institucím v Evropě i ve světě, a že se nakonec budou schopny spojit a spolupracovat v mezinárodním měřítku na dokumentování historie herního průmyslu. Bez historie není budoucnost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama