skonci-mobilni-hry-od-square-enix-na-ds
Novinka Skončí mobilní hry od Square Enix na DS?

Skončí mobilní hry od Square Enix na DS?

sleepless.

sleepless.

26. 5. 2008 15:02
Reklama

Společnost Square Enix zveřejnila doma v Džaponsku výsledky svého hospodařením za poslední fiskální rok a je třeba říci, že oproti roku předchozímu lze vysledovat pořádné skoky a poklesy. Platí to zejména o tradiční singleplayerových offline hrách, jejichž prodeje klesly v porovnání s předchozím fiskálním rokem o 45%. Vysvětlení je však jasné, Squeenixu chyběl v předchozím účetním období globální hit na úrovni Final Fantasy XII a zbylé tituly, byť samy o sobě rozhodně neúspěšné nebyly, nedokázaly buď komerční úspěch FFXII vykompenzovat, nebo ještě vůbec nevyšly v Evropě a USA (většina z nich).

Squeenix rovněž není spokojený s výnosem z obsahu pro mobilní telefony, do jehož produkce byly vyloženě nasoukány nemalé prostředky. Proto šéf Squeenixu Yoichi Wada připustil, že se v mobilním sektoru zaměří japonská společnost spíše na menší a riziku neúspěchu méně vystavené projekty, z čehož by nakonec mohli těžit hlavně majitelé handheldu DS. Wada totiž v minulosti prohlásil, že přesunutí projektu vyvíjeného pro mobilní zařízení na DS nepředstavuje žádný větší problém. První vlaštovkou v tomto směru bude titul Front Mission 2089: Border of Madness, který byl původně zamýšlen pro mobily a 29. května vyjde v Japonsku jeho DS verze.

Mohli bychom se tak na DS dočkat hned několika slibných titulů vyvíjených pouze pro mobily, jmenovitě Parasite Eve 3, Final Fantasy IV: After a dalších. Bohužel, vývoj některých mobilních her je nepřenositelný a jak Wada aktuálně přiznal, tak došlo interně k zastavení vývoje vysokorozpočtového titulu pro mobily, který měl nějakým způsobem spolupracovat s velkými konzolemi. Název hry nepadl, ale internet předpokládá, že to je Final Fantasy Agito XIII, spin-off třináctkové Final Fantasy řady, v níž tedy aktuálně zbývají dvě hry – Final Fantasy XIII a Final Fantasy Versus XIII. Nicméně může se jednat pouze o špatných odhad a bude lepší počkat, až se situace vyjasní.

Zatím můžeme být rádi, že Squeenix začal myslet na Evropu, což dokládá nedávné oznámení, podle něhož se DS remaky trojice Dragon Quest her dostanou na starý kontinent v průběhu následujícího roku. No a stále ještě čekáme na informace o Dragon Quest IX, nový díl v sérii vyvíjený přímo na míru DS. Termín vydání hry v Japonsku, natož pak v Evropě je stále ve hvězdách, ačkoli Wada (stejně jako minulý) tvrdí, že by bylo dobré vydat DQIX ještě letos, protože od hry očekává nejméně 10 milionů prodaných kusů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama