hudebni-hry-zachrana-hudebniho-prumyslu
Novinka Hudební hry - záchrana hudebního průmyslu?

Hudební hry - záchrana hudebního průmyslu?

sleepless.

sleepless.

15. 8. 2008 15:03 3
Reklama

Říďa Warner Music Edgar Bronfman se nedávno zakousl do krku videoherním společnostem produkujícím hudební hry, protože má pocit, že z hudby, která je v těchto hrách obsažena, teče do hudebního průmyslu (myslel tím samozřejmě jen Warner Music) strašně málo peněz. Velmi zjednodušeně řekl, že by poplatky za hudební licence do her typu Rock Band a Guitar Hero měly být mnohem větší. Zbytek jeho jedu najdete v této novince.

No a na oplátku za tato řezavá slova vystoupil v rozhovoru pro Financial Times říďa Activision Robert Kotick a pěkně na dálku pana Bronfmana sepsul. Jeho výrok označil Kotick za jednostranný a „absolutně nerespektující to, co všechno jsme (Activision – Guitar Hero) udělali proto, abychom na trh přitáhli nové zákazníky“. Kotick tím myslí a dále to pak ještě rozvádí, že hudební hry zcela prokazatelně seznamují hráče s hudbou, kterou doposud neslyšeli a že zařazení skladby jistého žánru od jisté kapely má pak pozitivní vliv na prodejnost daného alba, či tvorby daného interpreta obecně. A je pravda, že něco takového už se okecat nedá.

Naopak na volání Warner Music po vyšších licenčních poplatcích za hudbu odpověděl Kotick: "Pohled Warner Music je takový, že by měly mít kompenzace stejnou podobu jako na iTunes. Jenže tohle je úplně jiný druhy obchodu, velmi komplexní a náročný na kapitál a zdroje. Proto budeme nadále zvýhodňovat vydavatele (hudby), kteří jsou si toho vědomi a umí ocenit, jak moc zvyšujeme hodnotu jejich kapel a interpretů“. A k tomu už není moc co dodat, možná by se měl někdo z WM zamyslet.

Každopádně na úplný závěr malá perlička. Jak všichni fandové hudebních her ví, největším nedostatkem GH i Rock Band her je absence hudby od Led Zeppelin. Důvody, proč skladby od této legendy ve hrách nejsou, už se několikrát probíraly. Minimálně Activision však snahu o lapení Zeppelínů nevzdává, jak o tom svědčí Kotickův komentář: „Jejich hudba by se nové generaci určitě líbila“. A to je svatosvatá pravda, svatější než nejsvatější svatostánek nejsvětější církve.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama