cenzura-her-v-jizni-koreji
Novinka Cenzura her v Jižní Koreji

Cenzura her v Jižní Koreji

sleepless.

sleepless.

9. 12. 2005 13:41
Reklama

Jižní Korea je pro vydavatele zlatým dolem, zejména co se online her týče. Jinak na tom ovšem nejsou ani klasické tituly. Jejich vydavatelé by si ovšem měli dávat pozor jestli neobsahují narážky na témata, jejichž užití by mohlo být vnímáno jako netaktní. V tom případě by totiž komise Korea Media Rating Board mohla rozhodnout o tom, že hra nesmí bez nutných úprav v Jižní Koreji vůbec na trh a drahá lokalizace by tedy přišla na zmar.

Informoval o tom denník New York Times, podle něhož výše zmíněná komise odpovědná za hodnocení her, filmů, hudby atd., v poslední době notně přitvrdila a nebojí se udílet zákazy prodeje pokud se jejím členů něco nelíbí. Doplatila například společnost Ubisoft, která vyhodila spoustu peněz za lokalizaci titulů Ghost Recon 2 a Splinter Cell: Chaos Theory. Podobně dopadla i společnost LucasArts se svým výborným titulem Mercenaries: Playgrounds of Destruction. Ani jeden ze tří výše uvedených titulů se na první pohled ničím neliší od tradičních akčních her. Mají však smůlu v tom, že se zabývají Severní Koreou, nebo přímo vztahem mezi Jižní a Severní Koreou. Právě to je bráno jako společensky netaktní, jelikož se občané obou částí korejského poloostrova snaží žít v míru a opět najít společnou řeč.

Jestliže ve hrách bývá zvykem zobrazovat Severní Koreu jako zemi nepřátelskou, tak skutečnost v Jižní Koreji je poněkud odlišná. Severní Korea je pod nátlakem vlády presentována jako spojenec, nebo partner do budoucnosti a Spojené Státy prý hledají nepřátele tam kde není. Škoda, že miliony lidí co v Severní Koreji hladoví kvůli komunistické diktatuře to vidí úplně jinak. Nicméně, jeden ze členů Korea Media Rating Board vyřídil skrze článek v New York Times vzkaz přímo prezidenta Jižní Koreje všem západním vývojářům. „Ještě než zaplatíte za drahou lokalizaci do korejštiny, tak byste se s námi měli poradit.“ Jakoby se tu vzduchem vznášelo slovo cenzura….

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama