Fat Princess Článek XBLA & PSN – letní nášup

XBLA & PSN – letní nášup

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

4. 10. 2009 22:46 8
Reklama

Každý den si sednete ke své konzoli, bezcílně bloumáte po PlayStation Network / Xbox Live Arcade a přemýšlíte, za co utratit své peníze, které jste si tak pracně nastřádalli na svůj virtuální účet. Tohle vypadá dobře! No, to demo mě teda dvakrát nepřesvědčilo. A co tahle bojovka s plyšovým lvem a želatinovou bábovkou? Grafika dobrá, efekty, všechno, ale bude mě to bavit déle než těch pět minut, když to stojí deset dolarů? Radši nebrat. Řešíte i vy podobné dilema? Netřeba dále trávit dlouhé minuty hledáním. Náš průvodce tím nejlepším, co se za dobu prázdnin objevilo na PSN a XBLA vám ukáže, do čeho se vyplatí investovat.

Xbox Live Arcade

Shadow Complex | cena: 1200 MS bodů | Sledujte in-game video

A hned na začátku vytasíme ten nejtěžší kalibr, kterým se v současné době Live Arcade může pyšnit. Plošinovku ve stylu Flashbacku prezentoval na letošní E3 samotný Cliffy B. a už tehdy z ní byl nezřízeně nadšený. My můžeme jenom potvrdit, že to nadšení bylo oprávněné, neboť ani jeden MS bod, který za tuhle hru utratíte, nebude utracen nadarmo. Možná si říkáte, co může být tak super na obyčejné 2D plošinovce? Odpověď je jednoduchá. S vaší postavičkou se sice opravdu můžete pohybovat pouze doleva, doprava, nahoru a dolů. Celé prostředí (mimochodem, nádherně zpracované, engine z Gears 2 dělá divy) je ovšem plně trojrozměrné, takže nepřátelé na vás útočí „z obrazu“, a není problém, aby kamera dělala nejrůznější kejkle kolem vaší postavy. Navíc vás potěší i herní doba. Na prostřední obtížnost počítejte se zhruba osmi hodinami, což je u stahovatelné příběhové hry velmi slušná porce. A to ani nemluvě o tom, pokud budete chtít objevit všechny tajné místnosti a vyzobat libové achievementy. Shadow Complex je zkrátka nutnost pro všechny majitele X360, bez rozdílu žánrových preferencí.

Splosion Man | cena: 800 MS bodů | Sledujte in-game trailer

Další plošinovka, opět pouze ve dvou rozměrech a opět v plně 3D prostředí. To, co Splosion Mana odlišuje od Shadow Complexu a ostatních titulů na XBLA, tkví v něčem jiném. Celá hra je totiž přeplněna humorem, který začíná u pohybu hlavní postavičky a končí s poslední větou závěrečných titulků. Název prozrazuje, že Splosion Man má takový malý problémek. Na rozdíl třeba od Crashe Bandicoota nemusí všem skákat na hlavu, on jednoduše vybuchne a smete z povrchu zemského vše, co se před ním nestačilo schovat. Výbuchy vás ale mohou (spíš musí) ve stylu Rocket Jumpu odrážet od zdí, takže doskočíte mnohem dál, než byste na první pohled řekli. Připočtěte si k tomu velice roztomilou cartoonovou grafiku a opět velmi dlouhou trvanlivost a vyjde vám další téměř must-have titul do vaší Arcade sbírky.

Zombie Apocalypse | cena: 800 MS bodů | Sledujte in-game záběry

Jestliže si při pohledu na video říkáte, že tahle hra má nějak moc společného s Left 4 Dead, pak máte naprostou pravdu. Autoři inspiraci ani nijak nezastírají a dokonce cílí na podobné publikum. Byť si totiž Zombie Apocalypse můžete zahrát sami v celkem dlouhé kampani, ta pravá řežba se dostaví, až když seženete trojici kamarádů a začnete zombíky kosit ve velkém. A byť zde užijete taktiku v mnohem menší míře, i tak je třeba si vzájemně krýt záda a sem tam vyzobnout nějaký bonus, s nímž budou zombíci padat v o trochu větším tempu. I proto je třeba důrazně upozornit, že tuto hru byste si neměli kupovat v případě, pokud váš friend list zeje prázdnotou a spíše než multiplayerovému řádění dáváte přednost hutné příběhové linii. Jestliže však jste případ zcela opačný, tak se připravte, že maniakálním rozstřelováním hlav strávíte spoustu dlouhých podzimních večerů.

Další hry, které stojí za zkoušku: Defense Grid: The Awakening, Marvel vs. Capcom 2, Trials HD

PlayStation Network

Shatter | cena: 7.99 dolarů | Sledujte in-game záběry

Tihleti noví Arkanoidi každého jenom otravují. Jenže Shatter vás nebude otravovat, on vás totiž bude nezřízeně bavit. Shrňme si to však pěkně od začátku. Na obrazovce se pohybuje vaše plošinka. Ta v úvodu každého kola vystřelí energetickou kouli vstříc cihlám a vy se musíte snažit ji odrážet natolik šikovně, abyste při každém odrazu sestřelili co nejvíc cihel, ideálně všechny na jeden zátah. Jednoduchý princip, který funguje už drahně let. Shatter ho však dotahuje k naprosté retro-dokonalosti, kdy na vás v pozdějších fázích čekají velmi zapeklité a zároveň nápadité levely, při jejichž čištění si nejen unavíte ruce, ale zároveň trochu potrápíte i šedou kůru mozkovou. Navíc je třeba ocenit i vážně hezkou grafiku, která, ač plně HD a s bombastickými světelnými efekty, si stále zachovává osobitého ducha a jedinečný styl.

Namco Museum Essentials | cena: 14.99 dolarů | Sledujte in-game video

Retro poslední dobou válcuje svět a není divu, že se příležitosti svézt se na vlně chopila i firma Namco. Ta už před deseti lety vydávala na PS1 roztodivné kolekce s kvalitou stejně stálou, jako často používané jojo. S Namco Museum Essentials na PSN však konečně trefila do černého. Za cenu patnácti dolarů se vám totiž dostane do tlapek kolekce hned pěti těch klasických nejklasičtějších arkádových titulů, které Namco kdy na automaty vydalo. Posuďte sami – Pac-Man, Galaga, Dig Dug, Dragon Spirit a Xevious. A jako bonus navíc dostanete ještě remasterovaný Xevious Resurrection, klasiku v moderní grafice s podporou kooperativního režimu. Jasně, někomu tam možná může chybět Pole Position, ale to nic nemění na tom, že pokud si chcete zavzpomínat / udělat si obrázek o tom, jaké hry byly na špici oblíbenosti v době, kdy jste ještě za sebou tahali kačera, není lepší volby než právě Namco Museum Essentials. Je však nutné se pro její stáhnutí připojit na severoamerický Store, neboť na tom evropském hra prostě a jednoduše nevyšla.

Fat Princess | cena: 9.99 dolarů | Sledujte in-game video

Fat Princess vzbuzovala poměrně veliký rozruch ještě předtím, než vyšla, neboť vypadala na první pohled nesmírně zajímavě a hlavně nevšedně. Proto vás možná může na první pohled zklamat, že, byť hra vypadá opravdu pohádkově krásně, se v jádru jedná o „obyčejný“ Capture the Flag. Slůvko obyčejný je v uvozovkách zcela záměrně, neboť místo vlajky se zde unáší princezna. A jak napovídá název, abyste to unášení neměli tak jednoduché (nebo vaši soupeři), můžete milou princezničku vykrmovat sladkými dortíky, které ji udělají klidně o metrák těžší a únos se tak stává samozřejmě daleko komplikovanější. Podobně jako třeba v Team Fortress 2 si na začátku vyberete z několika dostupných povolání, přičemž zde bez výjimky platí, že i ten nejpodřadnější dělník může být tím pomyslným jazýčkem na vahách, který rozhodne o úspěchu a neúspěchu. Ještě ale počkejte, než nakopnete PS3 a začnete celí nedočkaví stahovat Fat Princess z PSN. Ještě je třeba si zodpovědět na klíčovou otázku – hrajete rádi multiplayer? Hra více hráčů je totiž pro FP naprosto kruciální, a i když tu je nějaký příběh a docela dlouhá kampaň, 90 % času strávíte právě zápolením s ostatními hráči. Je také více než vhodné si co nejrychleji najít skupinku lidí, se kterými budete FP hrát pravidelně, neboť jedinec v této hře sice zmůže hodně, ale nemá proti dvěma a více sehraným harcovníkům šanci. Pokud je však vaše odpověď kladná, tak existuje jen velmi málo lepších možností, jak utratit své peníze na PlayStation Network.

Další hry, které stojí za zkoušku: Trine, Crystal Defenders, Trash Panic

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama