Fight Night Round 4 Recenze Fight Night Round 4

Fight Night Round 4

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

24. 6. 2009 22:48 13
Reklama

Při letmém pohledu na soupisku licencovaných boxerů, které se pro čtvrtý díl populární série Fight Night Round povedlo upsat lidem z EA Sports, vás budou bolet všechny svaly na těle. Už minule jsme tu měli hodně slušně nabitou tělocvičnu, ale přeci jen, Mike Tyson je prostě Mike Tyson. Ucho Evandera Holyfielda by mohlo vyprávět. A i kdyby vám žádný z celkem čtyřiceti osmi legendárních řízků z ringu nevyhovoval, můžete si vytvořit v přepracovaném editoru svého vlastního Rockyho Balbou během několika málo minut. Kdo by se ale zahazoval s nějakým nadějným Honzou Vomáčkou, když můžete všem vyprášit kožich jako Muhammad Ali? Třeba proto, že se svým borcem můžete strávit několik virtuálních let v režimu kariéry. A že je skutečně o co stát! Vývojáři se poučili z chyb minulého dílu a nabízí nám skutečně plnohodnotnou kariéru, v níž závisí jen a pouze na vás, zda budete chodit do ringu pravidelně každý měsíc, nebo se neustálým trénováním připravíte na nejdůležitější turnaj roku. Sami si můžete zamlouvat termíny jednotlivých zápasů, určovat soupeře, podepisovat smlouvy se sponzory a určovat si dobu své rekonvalescence po každém souboji. Působí to mnohem realističtěji, než dřívější jednotvárný sled soubojů, jenž naskakoval v přesně daném pořadí, takže jste vývoj vašeho zápasníka mohli ovlivnit pouze kosmeticky.

Králové a jelimáni

Zcela nepostradatelným prvkem se nyní stávají tréninkové minihry, které absolvujete mezi jednotlivými souboji. Pryč je pocit z miniher třetího dílu, jejichž mechanika působila jako něco z pouťových maringotek poloviny devadesátých let. Arkádovitost ať třeba shoří, profesionalita je přesně to, co chybělo třetímu dílu k naprosté dokonalosti! A čtyřka ji nabízí plnými hrstmi, stačí jenom natahovat ruce. A když už je řeč o rukou, tak je ruku v ruce s tím třeba zmínit jednu hodně důležitou věc – ovládání. Pokud jste byli zvyklí, že pravá analogová páčka sloužila k relativně realistickému ovládání obou paží, bude vám dělat přechod na nový systém minimálně ze začátku poměrně slušné problémy. Každý úder je totiž nyní přesně definován jako konkrétní pohyb analogové páčky. A ačkoliv to může znít malicherně, skutečně je poznat, že nyní musíte kombinovat a vaše vítězství tak mnohem méně závisí na náhodě a na tom, jak rychle dovedete kvedlat analogovým kloboučkem. Jak už bylo řečeno, problémy vám to přinese zejména na začátku, ovšem přes proces zvykání se lze bez problémů přenést během jednoho dvou dní a nakonec samozřejmě zjistíte, že se jedná o mnohem lepší systém, než na jaký jsme byli zvyklí ze třetího dílu. Navíc je mnohem přátelštější k nováčkům, což v praxi znamená, že i naprostý jelimán může vymést podlahu v ringu s korunovaným boxerským králem.

A že ti králové a jelimáni moc hezky vypadají! Už minule jsme se nejednou rozplývali nad tím, jak se boxerům vlní tváře po obzvlášť brutálním úderu, kterak odplivávají krvavé sliny při knokautu a jak jim bobtnají tváře, plnící se nepříjemnými šrámy. Zapomeňte. Čtvrtý díl jde mnohem dál. Pryč jsou nesmyslné kolize končetin, kdy jste prokazatelně zasáhli protivníka do ramene, ale on se skácel s bolestivou grimasou a rukavicemi v obličeji na opačnou stranu, než by podle fyzikálních zákonů měl. Každý úder tu platí, žádný nepadne jen tak nadarmo. A hlavně, vypadá to naprosto realisticky! Pokud byste si při hraní zapomněli brýle, tak budete mít pocit, že se díváte na skutečný zápas v televizi. Tempo zápasu vzrostlo dramatickým způsobem (ti, kdo si oblíbili lehce pomalejší tempo třetího dílu, si však mohou oddechnout – rychlost úderů a pohybu je modifikovatelná) a díky novému systému bloků, kdy jednoduché zdvižení rukou proti obličeji už není samospasné jako dříve. Nemůžete tak hrát na oblíbenou taktiku mrtvého brouka, který se nechává zasypávat ránami jen proto, aby následně jedním zdrcujícím útokem protočil panenky unaveného soupeře. A to je setsakramentsky dobře.

Zahraj to znovu, Same!

Atraktivně vyhlížející souboje (a zejména úvodní sekvence nástupu do ringu, ty jsou prostě boží) oceníte v nově přidaném režimu opakovaček, které si konečně můžete ukládat do souborů a sdílet je s kamarády na Xbox Live/PlayStation Network. Ti, kteří hráli některý z posledních dílů sérií NBA/FIFA/NHL jistě budou vědět, o čem je řeč, ale v sérii Fight Night Round je plně nastavitelný replay režim novinkou, která se rozhodně počítá jako velké plus. Konečně můžete strávit klidně i celé hodiny jenom tím, že budete políčko po políčku procházet megabitvu mezi Mikem Tysonem a Lennoxem Lewisem, abyste našli ten nejlepší frejm, vyfotili ho a umístili do svého osobního prostoru na online úložišti. Perfektní propojení s online světem dokládá i mód World Championship. V něm si vytvoříte svého vlastního boxera a pokusíte se ho dovést až na samotný vrchol, který představuje vítězství na celosvětovém mistrovství. Netřeba snad říkat, že i zde musíte pravidelně trénovat, domlouvat si zápasy s živými soupeři a sami se přihlašovat na různé lokální turnaje. Odměnou za vítězství vám budou bodíky, s nimiž budete moci vylepšovat jednotlivé vlastnosti vašeho boxera. Bohužel, v době recenzování nebylo možné si zkusit online zápas proti živému soupeři, ale je vidět, že EA Sports na tento mód hodně sázejí a rozhodně počítají s jeho podporou do daleké budoucnosti.

Žádná hra není bez chyb. A i Fight Night Round 4 určitě nějaké má. Jenže to byste museli mít lupu a náramně vyvinutý smysl pro hledání chyb, abyste našli nějakou pořádnou. A stejně by vás všichni obvinili z toho, že jste hnidopiši. Snad jen…nenene, kdepak, absence Lukáše Konečného a Rudolfa Kraje není chyba. Dokonce ani neúčast bratrů Kličkovových není chyba, ačkoliv to jistě někoho se slabostí pro ostře řezané Ukrajince naštve. A už vůbec není chyba, že v menu hraje kromě tvrdého rapu a hip-hopu také lehce nezávislý rock. Jistě, skalním fanouškům třetího dílu bude vadit, že se série posunula kupředu. Ale skalní fanoušci třetího dílu ať třeba shoří.

Fight Night Round 4
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Nejlepší boxerský simulátor, který si můžete v současné době koupit. Jestli vás nudí všechny ty fotbaly, hokeje a jiné tenisy, zkuste Fight Night Round 4 a možná seznáte, že je to pro vás to pravé ořechové.

Co se nám líbí a nelíbí?

Vynikající grafika, trvanlivý režim kariéry a přepracovaný online mód - co víc chtít od simulátoru boxu?
Chybí Kličko. Oba... :(
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama