Grand Theft Auto IV Článek Grand Theft Auto IV - easter eggs

Grand Theft Auto IV - easter eggs

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

9. 5. 2008 22:00 11
Reklama

Pro ty z vás, kdo snad z nějakého důvodu netuší, o co tu běží, máme krátké vysvětlení. Easter Eggs (velikonoční vajíčka) je obecný název pro všechny možné i nemožné reálie, nacházející se ve hře jakoby navíc, za účelem pobavení. Série Grand Theft Auto je výskytem takovýchto věcí pověstná, a tak není divu, že i v Liberty City je ukryto plno míst, předmětů, lidí, ale třeba i internetových stránek, které nějakým způsobem odkazují na předešlé díly série, ostatní hry od Rockstaru, nebo jen zkrátka čekají na odhalení, ale k ničemu vám nebudou. Jejich lov je pověstnou záležitostí, a tak jsme nelenili a po dobu několika bezesných nocí sbírali všemožné zajímavosti. Seznam jsme doplnili o informace posbírané z kalných vod internetu a předkládáme vám výsledek:

Odkazy na předešlé díly a jiné hry od R*

Golfové hřiště
Až během hraní narazíte na golfové hřiště (ve Firefly parku), určitě si udělejte čas na malou zastávku. K vidění tu totiž jsou miniatury známých lokací z předešlých dílů. Jen namátkou např. větrný mlýn ze San Andreas, obří slepice rovněž ze San Andreas, dále hotel Ocean View z Vice City a maják ze starého Liberty City, jenž jste mohli potkat v GTA III, nebo v GTA Liberty City stories.

Hot Coffee
Hot Coffee byl pro předešlý San Andreas vcelku diskutovaný problém, v němž šlo o nevhodné záběry na provázení sadomasochistických praktik. S úsměvem na tváři tak možná zaznamenáte Hot Coffee shop v Brokeru, poblíž prvního domu, nebo lechtivá žádost jedné z milenek, že by si ráda dala šálek horké kávy.

CJ v televizi
Hlavní hrdina předešlého dílu, Carl Johnson, nemusí být nutně jen drsňáckou vzpomínkou. Pustíte-li ve svém bytě televizi a budete listovat jednotlivými kanály až na CNT TV, narazíte na pořad I’m Rich, v jehož jedné epizodě si pestře oblečený CJ skočí s padákem.

Vzpomínkové grafitti
Ani hrdinové z ostatních dílů série nezůstávají zkrátka a vývojáři jim přiřknuli věčné ztvárnění v podobě grafitti. Jedny takové čmáranice můžete objevit v prvním domě, kde mezi změtí nečitelných klikyháků objevíte jména jako Victor (Vance z Vice City Stories), Claude (z GTA III i GTA 2) nebo Tommy (Vercetti z Vice City). Podobná zeď vzpomínek je i v South Bohan a nejblíže ji budete v misi Shadow. Je před domem, kam vběhne drogový dealer a vývojáři zde zanechaly „RIP“ zprávy všem předchozím hrdinům.

Bully
V rámci již zmiňovaného pořadu I’m Rich můžete zhlédnout i reportáž ze života středních škol. Jako nejlepší ústav a vzor pro všechny ostatní funguje Bullworthská akademie, tedy ona pověstná střední ze hry Bully, kde na základě informací z jedné mise údajně studoval i hrdina hry, Niko Bellic. A nakonec, pokud budete vytrvalí, v neurčitou dobu se v okolí vlakové stanice Hove Beach objeví i hlavní hrdiny hry Bully, buránek Jimmy.

Oblečení Claudea z GTA III
Pokud se v průběhu hry dostanete do bytu od zadavatele úkolů Playboye X, zkuste si na obvyklém místě vyměnit oblečení. Ve vašem šatníku by se měl objevit nový model, nápadně připomínající oblečení hrdiny Claudea z třetího dílu GTA. Vezmete-li pak ještě do ruky baseballovou pálku, budete jako vystřižení z tehdejších artworků.

Zničená loď z GTA III
Na konci třetího dílu GTA necháte efektně vybouchnout loď plnou drog a světe div se, vrak lodi nejspíš doplul až k Liberty City. Na západní straně ostrova Alderney ji naleznete i se zničenou továrnou.

Internet

Detailní mapa města
Po dokončení hry budete vyzváni k navštívení stránky www.whattheydonotwantyoutoknow.com, na které naleznete umístění všech holubů, zbraní, neprůstřelných vest, lékáren a dalších věcí. Přístup na stránky funguje v jakémkoliv stádiu hry, může tedy někomu ulehčit splnění hry na 100%

Narážka na počítače Apple
Navštivte odkaz www.fruitcomputers.com a záhy pochopíte, co měli vývojáři v úmyslu. Stránky a produkty zde referované připomínají reálné věci od společnosti Apple; trocha toho rýpání je ale vždycky potřeba.

Pedofilie na internetu? NE!
Vstoupíte-li na stránky www.littlelacysurprisepageant.com, vstoupíte do světa dětské pornografie… ale kuš. Stránky by sice měly odkazovat na tento nevhodný materiál, ale hoši z policejního sboru Liberty City stránky smazali a přelepili je úředním varováním. V tuto chvíli už ale byla zaznamenána vaše IP, všechna rádia o vašem pedofilním zájmu ihned začnou vysílat zprávy a na kontě máte pět policejních hvězdiček. Následnou honičku si užijte…

Není Linux jako Eunux
Vedle navážení se do počítačů Apple si nemohli vývojáři odpustit ani posměšky vůči operačnímu systému Linux. Na stránkách www.eunux.net tak naleznete pěkně zparodovanou prezentaci systému.

Výběr ostatních legrácek

Socha štěstí
Údajně úplně první objevený easter-egg se pojí se „sochou svobody“, nacházející se na Happiness Island. Potřebujete helikoptéru, ze které seskočíte na jinak nedostupný ochoz podstavce sochy. Nacházejí se zde po čtyřech stranách čtyři dveře, vyberete ty, u nichž je cedulka s nápisem „No hidden content this way“ a projdete texturou dveří. Před vámi už uvidíte žebřík, vedoucí do středu sochy, nad vaší hlavou se už houpe pulsující srdce města. A nestřílejte do něj… anebo jo. A abychom nezapomněli, až se budete vracet z ostrůvku, mrkněte ještě skrz dalekohled ostřelovací pušky soše do obličeje. Připomíná totiž jednu nejmenovanou američanku, kandidující na úřad prezidenta.

Krysař
Jeden z easter-eggů, který nemůžeme ani přes usilovnou snahu potvrdit. Ve stanici metra, poblíž tunelu, se v určitou hodinu údajně vyskytuje muž, který vám ochotně sdělí, že je Krysař. Poté se velkou rychlostí rozběhne pryč, bez možnosti jej lapit.

Jetpack i v Liberty City!
Ačkoli jsou k letu určeny výhradně helikoptéry, vývojáři si nemohli nechat ujít příležitost vrátit do hry populární jetpack. Najdete ho na úplném vrcholku Empire State Building. Jetpack si navíc můžete uschovat doma, ovšem jen do té doby, než budete zatčeni.

Na motorku s helmou!
Když sednete na motorku a nebudete se hned rozjíždět, po několika sekundách si Niko, případně i spolujezdec nasadí helmu. Ve hře je několik typů a barev, viděli jsme už klasické závodní helmy, motokrosové kousky, i speciální kbelíky podobné druhoválečným německým helmám.

Niko v podprsence
Zajděte do krámu s oblečením, Modo, a pokud je pokladní ženského pohlaví, zabijte ji nožem. Postavte se po dobu dvou minut (jedné herní hodiny) přímo na ní a posléze odjeďte domů. V šatníku vám přibude možnost obléknout si podprsenku, na což zároveň reagují i NPC posměšnými a nechápavými hláškami na vaší adresu.

Tím to ale rozhodně nekončí…

Jak už asi chápete, podobných vychytávek je v GTA IV opravdu velká spousta a pojmout je všechny půjde skutečně až za nějaký čas. I přes to ale doufáme, že vás výše vyjmenované srandičky navnadili a v komentářích se s námi a ostatními hráči podělíte o další zajímavé kousky, kterými si zpříjemňujete, nebo jakkoliv jinak osvěžujete nové GTA. Už ale dost remcání, jdeme zapnout tu černou konzoli… no však víte.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama